Witwassen van het geweten

 

tumblr_inline_my46iewQcw1ssfhr5

[20 DECEMBER, 2013]

Een week van inspiratieloosheid en verveling, veel nadenken, veel roken, veel zuchten. Maar toch, toch na 7 dagen is het jullie weer gelukt mij mateloos te irriteren! Heb deze keer een onderwerp dat enigszins gevoelig gaat liggen. En terecht. Maar als eerst, de kleine dingetjes.

1. Nico Dijkshoorn. Deze hele persoon stoort mij. Het feit dat hij ‘is’ en hij en ik ‘zijn’ op deze wereld stoort mij en het zou niet mogen. Ik ga nergens heen, dus Nico moet weg. Punt uit.

2. Suiker-kleurstof-vet-gluten-alcohol-vrije producten. Door de mensen die dit consumeren krijg ik in supermarkten kortsluiting in m’n brein en loopt mijn broek spontaan vol. Als je een product wil kopen waar het wel in zit en je er niet tegen kan of het niet wil hebben, KOOP HET DAN NIET. Ik heb hoogtevrees, dus ik ga niet bungeejumpen. Van Chinees eten ga ik aan de dunne dus ik eet het niet. En ik heb een ontzettende hekel aan Gerard Joling z’n muziek dus ik luister er niet naar. Zo simpel als dat!

3. Langlaufen. Ik weet niet op welke leeftijd deze ‘sport’ opeens aantrekkelijk begint te worden om uit te oefenen. Maar ik gok zo maar dat het op een leeftijd is dat je er eigenlijk al niet meer had moeten zijn. Als je deze ‘sport’ begint te doen, vrijwillig, uit jezelf dan hoor je er wat mij betreft niet meer bij onze soort. Ik zal iemand die niet fatsoenlijk kan lopen zonder twee speciaal gemaakte stokken voor het langlaufen serieus kunnen nemen.

4. Je auto wassen. Wat een ontzettende zinloze bezigheid is dit. Het is net als je kont afvegen terwijl je nog niet klaar bent. En al helemaal in December. Als je in iets rijd van een paar honderd tot duizend kilo en het beweegt zich voort met snelheden tot 150 kilometer per uur over allerlei soorten terreinen en door verschillende weersomstandigheden. En vervolgens ben je verbaast dat je auto vies is en er niet content mee. Dan zou ik me graag officieel bij deze, zwart op wit mij willen distantiëren van jou en je schone auto. Onze relatie stopt hier.

5. Nelson Mandela. Toen de beste man kwam te overlijden en mensen voor het eerst in aanraking kwamen met wie hij was, waren er opeens mensen geïnspireerd. Hij maakte jou een beter mens! Op de dam in Amsterdam hing een spandoek met ‘Wij zijn samen door mandela’ Maar ik heb niemand zien zeggen dat APARTHEID een NEDERLANDS woord is!! Waar denk je dat het vandaan komt, wie het heeft verzonnen?!

——————————

Met de kerst voor de deur is het de tijd dat we aan elkaar moeten denken. Dat we er voor elkaar zijn en om elkaar geven. Dit doen we door middel van de familie bij elkaar te roepen om op z’n meest burgerlijke wijze te gourmetten of een spelletjes avond te houden. Of voor de mensen die het wel snappen, veel te eten, veel te drinken en te lachen. Maar ook doen we dit door middel van goede doelen. Serious Request, de Voedselbank, Stop Aids Now, Greenpeace, de Dierenbescherming, Leger Des Heils, Unicef, Terre Des Hommes en der zal toch wel een goed doel zijn voor de arme kindertjes in Syrië? En de lijst van organisaties die zich inzetten voor doelen die niet relevant zijn aan ons gaat maar door en door.

Je merkt het al, ik heb niet het beste voor met goede doelen. Niet het feit dat ze er zijn hoor. Ik steun altijd mensen (behalve gelovigen en politici) die een ideaal hebben en voor iets willen gaan. Maar het schijnheilige volk dat denkt dat ze met een paar centen te doneren de wereld kunnen verbeteren komen mijn strot uit.

Newsflash!

Dat doe je niet. Je verbeterd de wereld niet! Doneren op zichzelf is al heel wat als mensen dit doen. Die in de mooie praatjes trappen zoals ‘Be a Hero for Zero’ of ‘Kijk Kanker de Wereld Uit’ Maar hoeveel geef je nou echt om de minder bedeelden, de zieken, de oorlogsslachtoffers of de arme kindjes die sterven aan diarree? Veel? Oh ja joh? En wie dwingt jou om dat politiek correcte antwoord te geven? Andere mensen die anders over je oordelen? Ik word er schijtziek van. Het word eens tijd dat we openlijk voor het feit uit komen, dat we er geen bal om geven. Dat het formuliertje invullen met je bankgegevens en dergelijke teveel werk is. De reclame briefjes en nieuwsbrieven in je mail kan allemaal bij het oud papier en in je spam map kunnen. En je je geld liever uitgeeft in de Primark of de in de kroeg. Maar ach, de reclame van het zielige negertje met die eeuwige vlieg (waar komt die toch vandaan altijd!?) op z’n oogbal en het trieste muziekje dat knaagt aan je geweten. Omdat je te vet en lui was om de afstandsbediening te pakken en de televisie uit te zetten of naar een ander kanaal te zappen. Dus wat doe je? Je post het op facebook! of verteld het aan je vrienden die ook ERG geïnteresseerd zijn natuurlijk. “Komt klaas weer even de gezelligheid verpesten in de kroeg met z’n moralistische gelul, pff!” Klaas zijn geweten knaagt aan hem nadat hij tussen de voice of holland door een reclame van unicef heeft gezien! oh jee!

Dit is precies de bedoeling. Reclames van goede doelen zouden je bewust moeten maken dat je ontzettend geluk heb om in zulke welvaart te leven. En hoe kan je zorgen dat je je niet in slaap jankt vanwege de problematiek in de wereld. Juist ja! GELD! MONEYMONEYMONEY! Geven die centen! Iedere cent telt! Jij kan een held zijn! Jij! Ja jij ja! jij kan het leven van een kind redden! Maar get the fuck real en wees eerlijk net zoals ik. Ik ken die kinderen niet, Syrië of de Filipijnen zijn wel erg ver fietsen eigenlijk. En tja.. niet iedereen haalt het tot na z’n 10e levensjaar. Wat ga je er aan doen!? Niks. Dat had voor het zelfde geldt ik geweest die weg dreef in het water met de overblijfselen van z’n huis al vastklampend aan de frietpan in de hoop niet te verzuipen in het water en het afval en vieze onderbroeken van de buurman in de Filipijnen. Morgen ochtend moet je weer vroeg op, je echtgenoot loopt al de hele dag te zeiken aan je kop en je hebt afgesproken koffie te drinken bij iemand die je eigenlijk helemaal niet mag. Je hebt het druk genoeg..

Het doneren van een onbelangrijk bedrag (ieder bedrag onder de miljoen) gaat niet helpen. Je kleingeld dat je hebt overgehouden van het kopen van een opblaaspop gaat er niet voor zorgen dat er een huis word gebouwd voor iemand in een ontwikkelingsland. In de beste situatie komt het terecht in de zakken van een manager van zo’n goed doel of in de spaarpot om zinloze reclame campagnes op te starten zoals diegene die je ziet op televisie. Als je geld doneert, dan is het enige wat je doet, is het witwassen van je geweten. Zodat je weer rustig je pornofilmpje kan kijken voor het slapen gaan met de gedachte dat je iets goed heb gedaan.

Wil je echt helpen en zorgen dat er echt werk word verzet. Koop dan een Ryanair ticket naar een derde wereld land en trek je gereedschap kistje open en begin huizen in elkaar te timmeren. En anders, vreet je vol met kerst, kijk lekker Jesus Christ Superstar of A Christmas Carol en hou je mond! 😉

Dit was mijn kerstgedachte, vrolijk kerstfeest iedereen!

David de Ridder

20-12-2013.

Advertisements

Ik ben David, 22 jaar. Woonachtig in het inspirerende progressieve en vooral dynamische Zeeuws Vlaanderen. Ben een vouwer, geen propper. Ik haat een hoop, ik hekel meer. Ik schrijf hier graag het één en ander over.

Tagged with: , , , , , , , , , , , ,
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: