MH17: Valse sympathieën en omslachtig ouwehoeren

5608924-3x2-940x627

Laten we dit akkefietje niet vergeten trouwens 🙂

Een maand geleden werd passagiersvlucht MH 17 van Malaysia Airlines, op weg naar Kuala Lumpur uit de lucht geschoten boven de Oekraïne, goed.. 298 mensen vonden de dood waarvan een groot gedeelte Nederlanders waren. Allemaal heel erg voor de nabestaanden en bekenden van deze mensen natuurlijk. Bijeenkomsten en van die belachelijke stille tochten her en der in de eerste dagen na vliegramp tot gevolg. Zo ver ben ik allemaal echt wel bereid mee te gaan en enigszins op mijn woordkeuze te letten in die dagen erna om niemand die zich op absurde manier geraakt voelt, niet op de tenen te trappen.

Toen er besloten was dat er een dag van Nationale rouw zou komen, begon bij mij de irritatie toch wel op te komen. Nog nooit heb ik geparticipeerd in deze absurde acties om een tijdje mijn kop te houden en te denken aan mensen die ik niet eens ken. Die mij niet kennen of hebben gekend, mensen waar ik niet van hield en hun hielden ook niet van mij. Ken hun namen niet, hun de mijne niet. Er zit absoluut geen relevantie tussen mij en de overledenen behalve dat we misschien een paspoort hadden van dezelfde overheid en een dezelfde taal spreken. Ik kwam niet bij ze thuis voor een bakkie en hun gezichten zeggen mij totaal niets! (zo probeert de media je ook aan het janken te krijgen “Er een gezicht aan geven” mocht ik omkomen in een ramp of iets mediawaardig ik hoef mijn blaffende chagrijnige kop echt niet op papier te hebben op jullie deurmat ‘s ochtends om 6 uur. Even ter duidelijkheid..)

We ‘functioneren’ al in een maatschappij waar de overheid al bepaald wat je mag consumeren door middel van accijns en subsidies, waar je bepaalde goederen mag consumeren, hoe oud je moet zijn om bepaalde dingen te mogen doen, wanneer je eindelijk voor het laatst kan uitklokken van je werk en naar wat voor nutteloze instanties (*kuch* Defensie oa.. *kuch kuch*) er belastinggeld gaat, om maar even een paar praktische voorbeelden te noemen. Als er nu ook al bepaald moet worden door een instantie die zichzelf op miraculeuze wijze boven jou en mij stelt in het leven, hoe wij ons moeten gedragen en waar we aan moeten denken op tijdstippen dat hun goed zou uitkomen. (Je zal toch maar met kramp in je buik en aangespannen achterwerk naar huis racen vanuit je werk in de auto en er word opeens gestopt op de rijksweg en mensen gaan naast hun auto staan herdenken.. dan ben je slecht af) Dan krijg ik toch al snel.. misschien te snel.. al weer de neiging om Nineteen Eighty Four van Orwell uit de boekenkast te halen en te herlezen.

Nu is het een maand geleden, over een maand is het twee maanden geleden, over een jaar een jaar geleden en over 10 jaar.. 10 jaar geleden. Gaan we het aantal doden en de tragedie dat jaarlijks overigens met gemak wordt overschreden door het aantal verkeersongevallen en doden, herdenken? Moeten we nu tegen wil en dank, weer of geen weer dit in de schijnwerpers gaan zetten met valse sympathieën om eenheid te creëren. Geven de Willem-Alexander dan een tweede gelegenheid per jaar om op de dam in Amsterdam op te scheppen over opa die ook ooit eens met een vliegtuig een rondje vloog over bezet gebied maar zich toch meer interesseerde in minderjarige donkere vrouwen in ontwikkelingslanden en wapenhandel? Moeten we weer met z’n allen voor de televisie zitten en kijken hoe kinderen van lokale basisscholen, die geen flauw benul hebben waar de Oekraïne ook zou mogen liggen, omdat het nog niet aan bod is gekomen in de aardrijkskunde les een krans gaan leggen.

Enkel omdat het merendeel Nederlanders waren die zijn omgekomen is het in mijn ogen allesbehalve een aanleiding om dit een nationale kwestie te maken en mensen die op viaducten zich staan aan te stellen en te zwaaien naar een stel lijkwagens te prijzen alsof het patriotten zijn. Ik ben bang dat, gezien de aandacht die de media hier aan geeft we straks blijven surfen op die incident en op die dode Nederlanders zoals de Israëliërs nog steeds hun genocide op de Palestijnen rechtvaardigen om de holocaust kaart in het rond te zwaaien alsof het de joker is tijdens een potje kaarten op de camping.

Het leven gaat door (bah wat ontzetten cliché) en het begint hoog tijd te worden dat we kappen met stille tochten, het zogenaamd respectvol, vredig en rustig houden. (Hint: Schilderswijk/ISIS) en de nabestaanden verder te laten rouwen en de draad weer op te laten pakken. Om het maar even platvloers te houden, dat zo’n half zachte nicht als Lodewijk Asscher, die zich helaas mag betitelen als vicepremier en aanhanger van de salon socialisten twijfelt of hij nou wel of niet naar Lowlands gaat omdat “het” een maand geleden is. (Of dit overigens MH17 is of het verliezen van zijn maagdelijkheid werd mij in het begin van de gebruikte bron niet helemaal duidelijk..). Zulke dingen zouden in de doofpot moeten worden gestopt. Dat half zachte bladie-bla-bladie-bloe gelul zit, mag ik hopen toch niemand op te wachten. Hoog tijd om te stoppen met dit half omslachtige geouwehoer en eens de crimineel pakken die verantwoordelijk is voor het afvuren van de raketten op het vliegtuig in kwestie. En hem/of haar (dat zou een leuke twist zijn in het verhaal) naar Den Haag te slepen en te berechten.

Pleur je lintje maar weg, verander je profiel foto maar weer naar je gezellige smoelwerk, pak je tassen maar in, het ramptoeristen seizoen is wat mij betreft nu wel afgelopen. Laat de families nu maar rouwen. Het volk heeft zijn beurt gehad en heeft mij in al zijn verwachtingen weer heerlijk teleurgesteld.

 

Proost en Amen!

David de Ridder

17-08-2014

 

Advertisements

Ik ben David, 22 jaar. Woonachtig in het inspirerende progressieve en vooral dynamische Zeeuws Vlaanderen. Ben een vouwer, geen propper. Ik haat een hoop, ik hekel meer. Ik schrijf hier graag het één en ander over.

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: