Onhandelbare Onuitstaanbare Onmogelijkheden

mTTh0ziHet onmogelijke willen bereiken! Naar de sterren willen vliegen! Je droom willen waar maken en terecht hopeloos falen omdat het onmogelijk is. “Het zit er nou eenmaal niet in voor je, dat is gewoon pech hebben, sorry!” 

Bij deze introduceer ik, de pech factor! Het lijkt wel alsof we het prachtige begrip ‘Pech’ zijn vergeten! In een tijdperk waar een man op de maan niet meer als wonderbaarlijk wordt beschouwd, mensen protheses kunnen krijgen voor iedere teelbal of been die ze missen, er ideeën zijn geopperd voor AZC’s specifiek voor homofielen. Lijkt de wereld wel maakbaar. Te kneden als een vers gelegde keutel in de vorm van een asbak zoals we vroeger op de basisschool deden voor Moederdag!

Pech:

de pech zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [pɛx] 1) iets onaangenaams dat jou toevallig overkomt Voorbeelden: `pech hebben`, `Het was gewoon stomme pech; niemand kon er iets aan doen.`

ongunstig, nadelig toeval vb: hij had pech dat die boom juist op zijn huis viel Synoniemen: ongeluk tegenspoed tegenslag Tegenstellingen: welstand voorspoed

Het wekt onsmakelijk veel irritatie bij mij op als mensen niet de logische theorie snappen van oorzaak – gevolg. Het niet kunnen accepteren van de situatie en maar drammen en opstandig gaan doen, om toch met voordeel uit een onvoordelige situatie te komen. Als kleine kinderen die niet kunnen accepteren dat Sinterklaas gespeeld word door je vieze oom en praten over de dierenhemel, als hun overleden goudvisje met de desbetreffende oom zijn bier kots mee het toilet in gaat.

Je kan nou eenmaal niet je handen missen en je onderbenen en dan toch professioneel honkballer willen worden.  Had deze jongen iets laten doen waar hij zijn benen en armen niet voor nodig had. Misschien kan hij wel heel goed zingen of je goed advies kunnen geven over het invullen van je belasting aangifte! Had energie gestoken in iets dat wel mogelijk was voor dit ventje! De enige reden dat hij over het veld heen waggelt met zijn protheses is omdat hij nooit honkballer zou kunnen worden later. Waarom mag hij wel op het veld en de kansarme achterbuurt jongen, met een alcoholistische vader en drugsverslaafde moeder, vaak compleet voorzien van functionerende ledematen niet? Wie heeft hier realistisch en technisch gezien nou meer kans om later professioneel honkballer te worden? De jongen zonder ledematen heeft glashard pech! Waarom is hier niet op ingespeeld, want zijn handicap is niet gisteren ontdekt en waarom is hij niet gestimuleerd om ergens tijd en energie in te steken in iets dat haalbaar is?

Kalendermodel worden als je op een landmijn hebt gestaan. Ik zou dit verzinnen met een paar biertjes op in de kroeg tussen 2 en 3 uur ‘s nachts. Maar de wonderen en slechte ideeën zijn de wereld nog niet uit. Een fotograaf uit Californië bedacht het om een kalender samen te stellen van allemaal mannen die vrijwillig naar een oorlogsgebied zijn gegaan, waar ze immers niets te zoeken hadden en daar gegrepen werden door het pechvirus! De redenatie hier achter is mij nog steeds bijster en de vraag of ze hier trots op mogen zijn al helemaal. Als je als fitte tiener of twintiger met een doorgeladen wapen in uniform ten strijde trekt is de kans aanzienlijk groter dat je gewond raakt, dan Pim die van negen tot vijf vieze filmpjes kijkt stiekem in zijn hokje bij je lokale verzekeringsboer. Zodoende moeten we trots op deze jongens zijn en moeten ze trots op hunzelf zijn? Trots zijn op iemand die pech heeft gehad en zodoende daarmee te koop loopt alsof het kwam door een zogenaamde heldendaad? Die de slachtofferrol uitmelken terwijl ze TEN OORLOG (ja, hallo!!) zijn gegaan? Het oorzaak, gevolg verhaaltje had wel even doorgenomen mogen worden voordat je dit overkwam, mijn schaars geklede geamputeerde veteranenvriend.

Transgenders die vragen om acceptatie van hun omgeving oftewel voordelig uit een situatie willen stappen die onvoordelig is begonnen. En een typisch voorbeeld van het onmogelijke willen vragen van een hele hoop mensen. Ik ben eerlijk, ik zou zeker op straat een transgender nakijken met enige verbazing. Zeker omdat ze zo schaars zijn als een neger of trein in Zeeuws-Vlaanderen. Deze mensen worden geboren met een gevoel dat ze gevangen zitten in hun eigen lijf. Dat ze soms een andere seksualiteit hebben, hierdoor ontwikkelen ze stoornissen en ander afwijkend gedrag. Maar alstublieft zeg, treed niet zo op de voorgrond. Stel je niet zo aan, wees lekker transgender, doe eens gek, maar verwacht dan niet opeens dat je het middelpunt bent. Verwacht verzet en moeilijkheden onderweg naar het andere geslacht. Je hebt nou eenmaal pech dat je zo bent. Toevallig zo geboren, net als het jongetje zonder handen en onderbenen. Noem mij hypocriet, maar stel je zit aan de keukentafel ‘s ochtends en je vader komt naar beneden in een hip jurkje en hij vraagt je hem in plaats van Sam, Samantha te noemen. Wat zou jouw reactie zijn?

Als je gaat wintersporten en je breekt je benen op achttien plekken tegelijk, pech! Maar waarom wijden we hier aandacht aan in de krant? Fotoreportages van gipsvluchten waar de lachende bekjes te aanschouwen zijn van toeristen met levensgevaarlijke hobby’s, die met dezelfde verzekeringspolis en premie’s als ik. Zo’n absurde activiteit als wintersport is jezelf overgeven aan de pechfactor. Deze mensen zijn vervolgens niet op hun werk, moeten revalideren, kosten tijd, geld en energie terwijl het hun eigen schuld is en het word nog gedoogd ook! Typisch voorbeeld van flirten met de pechfactor en zou in mijn utopie zwaar bestraft worden.

Sommige dingen in het leven kunnen nou eenmaal niet, bij sommige dingen komen risico’s kijken en sommige dingen pakken nou eenmaal anders uit dan verwacht. Een juwelierszaak in Rotterdam-Zuid word nou eenmaal sneller overvallen dan in Volendam, pech! Je hebt meer kans op een miskraam en ernstige ziektes als je woont bij een kerncentrale, pech! Met een kleine auto kan je geen grote inkopen doen bij de IKEA, pech! Als je geboren bent met de naam wilders, dan leid dit inderdaad tot doodsbedreigingen, pech!

De pechfactor is er altijd en overal voor iedereen. Wees hier bewust van en daag hem niet uit.

 

 

Advertisements

Ik ben David, 22 jaar. Woonachtig in het inspirerende progressieve en vooral dynamische Zeeuws Vlaanderen. Ben een vouwer, geen propper. Ik haat een hoop, ik hekel meer. Ik schrijf hier graag het één en ander over.

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: